Yangın, insanların can ve mal güvenliklerini tehdit eden bir tehlikedir. Gerekli önlemler alınmadığı sürece çok ciddi kayıplara yol açabilir. Yanıcı bir madde ile oksijen ve su birleştiğinde yangın olayı ortaya çıkmış olur. 

Yangın Sınıfları

A Sınıfı Yangın

Katı haldeki yanıcı maddelerin yanması sonucunda oluşan yangınlardır. Örneğin; odun, kağıt gibi maddelerin yanmaları sonucu oluşan yangınlar A Sınıfı Yangın olarak tanımlanır. Bu tarz yangınlar için su, sıvı söndürücü, kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılabilir.

B Sınıfı Yangın

Sıvı haldeki yanıcı maddelerin yanması sonucunda oluşan yangınlardır. Örneğin benzin, alkol gibi sıvı maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar B Sınıfı Yangın olarak tanımlanır. Bu tarz yangınlar için asla su kullanılmaması gerekmektedir. Kuru kimyevi veya köpüklü söndürücüler kullanılması gerekmektedir. 

C Sınıfı Yangın

Gaz haldeki yanıcı maddelerin yanması sonucunda oluşan yangınlardır. Metan ve pentan olmak üzere hidrokarbonlar, hidrojen gibi patlayıcı gazların yanması sonucunda oluşan yangınlar C Sınıfı Yangınlar olarak tanımlanır. Bu yangınları etkisiz hale getirmek için kuru kimyevi tozlu söndürücülerin kullanılması gerekmektedir.

D Sınıfı Yangın

Metallerin yanması sonucunda meydana gelen yangınlardır. Metaller yüksek sıcaklıkta ve alev çıkarmadan yanar. Bu sebeple asla su kullanılmaması gerekmektedir. Bu yangınların söndürülmesi için kuru kimyevi tozlu söndürücülerin kullanılması gerekmektedir.

E Sınıfı Yangın

Elektrikli cihaz kullanım anında veya elektrik tesisatında meydana gelen yangınlardır. Bu yangınlarda da asla su kullanılmaması gerekmektedir. Su iletken bir madde olduğu için çarpılma meydana gelebilir. Bu yangınların söndürülmesi için karbondioksit bulunan söndürücülerin kullanılması gerekmektedir.

F Sınıfı Yangın

Pişirme aletlerinde kullanılan yağların yanması sonucu oluşan yangınlardır. Özellikle mutfak bölümlerinde ev, otel, restoran gibi alanlarda meydana gelebilmektedir. Su kullanılmaması gereken bir yangın türü de bu yangınlardır. Bu yangınlar için ise toz söndürücü veya sulu kimyasal söndürücüler kullanılabilmektedir.


Yangın Söndürme Çeşitleri

Yangın söndürme çeşitleri birden fazla konuda ele anılabilir. Yangın söndürme çeşitlerimiz aşağıdakiler gibidir.

Soğutarak Yangın Söndürme

Soğutarak söndürme yöntemi en çok tercih edilen söndürme işlemidir. Suyun elverişli, fiziksel ve kimyasal özelliği sayesinde yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en önemli etkenler arasındadır. Yanan maddenin dağıtılması ile maddenin ısısı düşürülerek yangın yavaş yavaş sönmeye başlar. Soğutarak söndürme yöntemlerinden biride yanan madde üzerine kuvvetli bir hava üflemektedir. Büyümüş yangınlarda üflenen hava sayesinde yangın daha hızlı bir şekilde kontrol altına alınabilir.

Havayı Keserek Yangın Söndürme

Örtme: Katı maddeler ve kimyasal bileşikler kullanılarak yanan maddenin oksijen ile teması kesilerek yapılan söndürmedir. 

Boğma: Yangının oksijen ile temasını azaltmak için kullanılan yöntemdir. Kapalı alanlarda oluşan yangınlarda kullanılır.

Yanıcı Maddenin Ortadan Kalkması: Yanma koşullarından olan maddenin ortadan kaldırılması sonucu yangının söndürülmesidir. 

Yangın Söndürme Cihazlarına ulaşmak istiyorsanız; Yangın Söndürme Cihazları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.